woensdag, oktober 20, 2004

Gaiman -'Ster'

'De Stilte van de Nachtegalen' is uit en was emotioneel. Altijd moet 1 van de hoofdpersonen sterven en dat is niet grappig.

'Ster' van Gaiman is nu aan de beurt. Van deze auteur heb ik al eerder 'Coraline' gelezen en dat vond ik een geweldig boek. Bijzonder mooi geschreven. 'Ster' is to nu toe nog niet zo bijzonder, maar ik lees het in het nederlands, terwijl ik 'Coraline' in het engels heb gelezen. Kan een groot verschil zijn.

Meer nieuws volgt.

maandag, oktober 18, 2004

De Stilte van de Nachtegalen

Mijn budget is aardig beperkt (wegens het uitblijven van de aangevraagde miljonairs-status), dus ik moet af en toe een beroep doen op de bieb ipv op de boekhandel. Gelukkig heeft mijn trouwe bieb best een mooie verzameling boeken staan. Deel 1 van de Otori-trilogie, De Stilte van de Nachtegalen van auteur Lian Hearn is een absoluut aanradertje. Het is spannend, mooi geschreven en het gaat emotioneel worden (ik voel het aankomen, ben halverwege). Daarnaast heeft het ook nog eens een bijzondere setting (Japan met al zijn clans) en een mooie kaft.
Om de een of andere reden heeft dit boek geen bekendheid gekregen in fantasy-nederland. Ik ga het nu een beetje promoten, omdat ik vind dat het boek de aandacht wel verdient. Het is misschien een tikje aan de YA (Young Adult)-kant, maar het is zeker geen echt jeugd-boek. Er worden nog steeds armen afgehakt, alhoewel dat bijzonder 'netjes' gebeurt...:-)

donderdag, oktober 14, 2004

De Gnool UIT!

Heb eindelijk De Gnool uit. Heel apart boek, ben blij dat ik er aan begonnen ben, maar ben nog blijer dat ik hem uit heb. Er had wat geschrapt mogen worden, denk ik. En het wordt aan het einde wel erg moralistisch, filosofisch en zwaar op de hand. Toch leuk boek, het geeft wel wat stof tot nadenken en Fungel is een dierbaar karakter.

Nu door met Auriane.

woensdag, oktober 13, 2004

Teveel keuze

Ik heb 6 biebboeken thuis liggen, nog 2 in reservering staan en heb nog weer drie andere titels ook in de planning. Daarnaast heb ik nog tientallen ongelezen, gekochte boeken thuis liggen om te lezen. Er is simpelweg teveel keuze. Via alle fora, websites, leesclubs, maillijsten kom je op auteurs en titels, die je weer ergens op een briefje kladdert en in je portemonnee doet. Ik besteed meer tijd aan boeken zoeken dan boeken lezen, niet helemaal zoals het hoort.

Dus ik ga NU De Gnool uitlezen (nog 100 blz.) en dan begin ik aan het volgende boek. Afspraak met mezelf.

vrijdag, oktober 08, 2004

De september-boeken

Modiano, Patrick - Onbekende Vrouwen
* Drie aparte verhalen over naamloze vrouwen, die een deel uit hun vroegere leven beschrijven. Modiano schrijft lekker, de verhalen gaan eigenlijk 'nergens' over, zoals wel vaker het geval is met Literatuur met een hoofdletter L, maar als je je richt op het lezen zelf, dan zijn het erg mooie verhalen. Gewoon even mee laten slepen door het verhaal zelf dus.

Brite, Poppy Z. - Onvoltooide Engelen
* "Erotische en gewelddadige horrorverhalen die zich afspelen aan de onderkant van de samenleving." (dat zegt de biebcatalogus erover). Ik ben het met dat erotische niet zo eens, maar met de horror wel. Ik lees nooit horror, maar dit is echt zo apart en mooi beschreven. Het wordt bijna 'mooi' gemaakt.

Leroy, J.T. - Sarah
* Dit boek nam ik mee, omdat Bono van U2 er onder de indruk van was (staat netjes op de kaft). Het is niet het brute boek wat ik verwachtte het te zijn, maar desondanks is het niet echt voor tere zieltjes. Het is vrij nuchter geschreven, dus daarom raakt het je niet echt. Het gaat over een jongetje dat zijn moeder wil overtreffen als truckteef (ja, het is wat je denkt dat het is). Het is een mooi boek om te lezen, ondanks het onderwerp.

Baker, Nancy - De Beet!
* Leuk vermakelijk boek, maar that's it. Niets unieks aan.

Thompson, Hunter S. - Angst en Walging in Las Vegas
* Verfilmd als 'Fear and Loathing in Las Vegas. Het boek is 1 grote drugstrip en echt erg leuk om te lezen. Het is heel absurd, heel ongestructureerd. Er staan echt erg mooie teksten in, het leest 'mooi'.

Gran, Sara - Kom Dichterbij
* Ik lees nooit spanning, thrillers, detectives. Maandag kwam er echter een leesexemplaar binnen van dit boek, lekker dun boekje, ff proberen. Het is ook maar 150 blz, je bent er zo doorheen, maar hij is erg, erg leuk. Het is een psychologische thriller, kan niet echt veel zeggen over de inhoud, zonder het hele boek te verknallen, dus dat laat ik maar. Het boek is ook nog eens erg mooi, fluwelen kaftje. Aanradertje, het deed mijn hart bonzen van spanning en
ongemak.

Frans/Duits

Voor de lol heb ik een franstalige Harry Potter (deel 1) besteld en een duits boekje (Die Taube van Patrick Suskind). Ik vind talen leuk, maar ben niet goed in de normale cursus-vorm. Zelf puzzelen met woordenboekje en logica vind ik leuker. Harry Potter heb ik (uiteraard) al gelezen, tot en met deel 5, waarvan de eerste 4 delen in het nederlands en de laatste in het engels. Het engels bevalt me veel en veel beter.
Nu lees ik bijna alles in het engels inmiddels, maar toch valt het nog op soms wat een andere leeservaring het kan zijn. Vind ik de nederlandse taal dan echt lelijk? Misschien wel, ik vind het niet echt een mooie taal, maar misschien komt dat omdat ik het al 27 jaar spreek, lees en hoor. Effe afwisseling..:-)

De Gnool

Het tweede boek dat ik aan het lezen ben is 'De Gnool' van Alan Aldridge. Stukje bieb-beschrijving:
"Een fabelwezen, halfkabouter, half mol, raakt met zijn vriendin op drift als het toevluchtsoord van zijn ras door mensen wordt bedreigd"

Het boek wordt zo rond bladzijde 100 al erg spannend. Het leuke aan het boek zijn de tekeningen in het boek. Tekeningen van de Gnool (die Fungel heet overigens) en de Gnool op de cover van grote dagbladen. Leuk! Meer nieuws volgt.




Auriane

Ik lees weer eens twee boeken tegelijk. 'Auriane' van Donna Gillespie, een baksteen van bijna 1.000 bladzijden. Stukje achterflap:

"Auriane, dochter van het licht is een groots epos over de fascinerende, rijke wereld der Germanen en de corruptie en decadentie van het Rome ten tijde van keizer Nero. Bij verschijnen werd deze roman onmiddellijk vergeleken met de 'Aardkinderen'-serie van Jean Auel. Een vergelijking die de roman volgens vele internationale recensenten glansrijk doorstaat."
Ik heb Auel niet gelezen, ben ik ook (nog) niet van plan. Auel wordt nog gedrukt en herdrukt, Gillespie is niet leverbaar, toch een klein verschilletje...

zaterdag, oktober 02, 2004

Blog-geboorte

Yeps, ik heb ook een blogplekje...