donderdag, juni 13, 2013

Boekrecensie: Kind Kind - Secret Scouts en de verloren Leonardo

Uitgeverij House of Sprouts brengt dit eerste boek van schrijversechtpaar Kind (Dennis Kind en Wendel Kind-Wagenaar) uit, een eerste deel in een reeks over de Secret Scouts. Dit clubje avontuurlijke vrienden bestaat uit twee zussen, Lisa en Sophie Klein, en twee broers, Tom en Jack. Ze wonen in een klein en saai dorpje, waar maar weinig te beleven valt. Dankzij de brutale Lisa komen de beide zussen weer eens te laat op school, maar Lisa kletst ze handig uit de problemen. Ze moeten als straf koekjes langsbrengen bij dorpsgenoot mevrouw Zemel, iets wat ze toch al van plan waren. Mevrouw Zemel geeft ze een prent mee die zij in bewaring had voor de bewoners van het huis van Lisa en Sophie. De familie Klein woont al een tijdje in de woonboerderij, dus mevrouw Zemel schaamt zich een beetje dat ze nu pas weer aan de prent dacht. Lisa en Sophie houden het een uurtje vol bij mevrouw Zemel en gaan dan snel met de prent weer naar huis, niet wetend wat ze moeten met een oude tekening. Ze bedenken echter al snel dat het wel eens heel veel geld waard zou kunnen zijn. Van verkopen komt echter niets terecht, want de schets is het begin van een enorm avontuur. De vier vrienden zijn nog doller op avontuur dan op geld, dus ze besluiten alles geheim te houden en zelf te onderzoeken. Wie had gedacht dat een saai bezoekje aan mevrouw Zemel het begin zou zijn van een spannende tijdreis! De avonturiers duiken het verleden in en ontdekken waar de beroemde schilderijen van Leonardo da Vinci vandaan komen.

Secrets Scouts en de verloren Leonardo is een spannend avontuur voor lezers van 10 tot 12 jaar oud. Voor iets oudere kinderen kan het echter ook nog erg leuk zijn om te lezen. Het is toegankelijk en licht geschreven, waardoor het lekker vlot te lezen is. Dat de meiden hun onderzoek met name doen door middel van apps op hun smartphone is een direct herkenbaar en modern aspect in het boek. Wat Lisa en Sophie doen met hun telefoon kun je ook gewoon thuis doen met je eigen apparaat. Het (kunst)historische element is een extra aantrekkingskracht. Je leert de jonge Leonardo kennen als personage en niet als eeuwen geleden overleden figuur. Het roept nieuwsgierigheid op, waardoor je zelf graag wilt opzoeken hoe het nu eigenlijk zat, met het leven en werk van Leonardo da Vinci.

Een minder geslaagd deel van het boek was het trage begin. De meiden en jongens keten en kibbelen wat af en het duurt lang voordat het werkelijke avontuur begint en dus de spanning voelbaar wordt. Ook de soms uitbundige uitleg van simpele handelingen is niet altijd nodig. Het laat weinig ruimte over voor de verbeeldingskracht van de lezer. Het verhaal is ook vrij 'veilig'. Wanneer de kinderen in gevaar zijn, komt de redding al snel en schijnbaar vanzelf. Is het gevaar voorbij, dan geint en giebelt de groep weer verder. Voor de jonge lezers hoeft het ook niet veel spannender misschien, maar het was toch leuk geweest af en toe wat meer kriebels in je buik te voelen. Dit zijn echter kritiekpunten die het lezen geen minder leuke ervaring maken.

Secret Scouts en de verloren Leonardo is een leuk en luchtig avontuur met boeiende elementen en een kunsthistorische achtergrond, waar je ook nog iets van kunt leren.


House of Sprouts, 2013
318 pagina's, prijs EUR 18,95

Iron Man: Rise of Technovore (dvd-recensie)


Rise of Technovore is een animatiefilm over Marvels succesvolle Iron Man-karakter. Verwachtingsvol zet je de dvd-speler aan, je zoekt de juiste taal- en ondertiteling en leunt achterover, klaar voor anderhalf uur vermaak. Maar wat een teleurstelling is deze animatie. De beelden zien eruit alsof ze uit de jaren tachtig komen, met computerspelachtige landschappen en achtergronden. De hilarische ondertiteling (ongetwijfeld dankzij Google vertaling) is het meest vermakelijke onderdeel van deze film. Niet alleen wordt de tekst heel slecht vertaald, ook krijg je af en toe ondertiteling voorgeschoteld wanneer er niet gesproken wordt. De inhoud lijkt dan ook bar weinig met de film van doen te hebben, heel interessant en echt om te gieren van het lachen.

Tony Stark maakt zich klaar voor de presentatie en lancering van een nieuwe satelliet, die de wereld beter moet beveiligen, de Howard. Tijdens de presentatie volgt er een aanval onder leiding van een eigenaardig, wit mannetje. Luitenant Rhodes, Starks beste vriend, komt om tijdens deze aanval. Iron Man mag van S.H.I.E.L.D. niet achter de vijand aan, maar doet dat uiteraard toch en krijgt zo zelf Black Widow achter zich aan. Tijdens deze dubbele achtervolging vernietigt Iron Man zo'n beetje de volledige vloot van zijn baas en een groot deel van de omgeving. Dankzij de Punisher, die een gastrolletje heeft in deze film, ontkomt hij aan Black Widow en Hawkeye en kan hij de vijand confronteren. 

De vijand blijkt Ezekiel te zijn, de zoon van Obadiah, een eerdere vijand van Stark. Ezekiel heeft een biotechnologie uitgevonden en toegepast, waarmee hij nu het Iron Man pak infecteert. Deze Technovore-uitvinding wil Ezekiel gebruiken om de Howard onder controle te krijgen en zo de aarde een nieuw begin te geven. De puber lijkt onoverwinnelijk met zijn witte wapen, maar is dat wel zo? En is Rhodey wel dood? En zal Iron Man de aarde redden van een 'nieuwe start'? 


Het verhaal is flinterdun, alhoewel de Technovores zelf als element erg boeiend zijn. De uitvoering is door de Japanse stijl vreemd om te zien bij Iron Man. En daar wen je eigenlijk ook niet aan, omdat actiescènes niet zo lekker overkomen in de extreem verstilde beelden. De abstracte, kunstzinnige stijl werkt alleen heel goed bij de momenten dat Ezekiel zich terugtrekt op zijn eigen plek, waar die stijl dan weer heel erg goed tot zijn recht komt. Deze prachtige scenes lijken amper bij de film te horen. Maar in de actiescènes en humoristische momenten (bijvoorbeeld als Stark Pepper stoort bij haar langverwachte vakantie) slaat het de plank mis. Anderhalf uur actie wordt zo een heel lange zit en dat is jammer. Gelukkig kun je ondertussen wel de zeer boeiende ondertiteling analyseren. De film is niet te begrijpen als je geen Engels kunt verstaan, de Nederlandse ondertiteling helpt echt niet, is zelfs verwarrend. Maar wel erg grappig. 

Voor liefhebbers van zowel Marvels Iron Man als Japanse anime is dit wellicht net de juiste mix, maar voor publiek dat graag tussen de Iron Man films door een extraatje wil zien is het heel andere koek. Jammer, jammer, jammer, want de mooie biotechnologie, Iron Man, Hawkeye, Black Widow, Nick Fury, een chagrijnige Pepper Potts en een onverwachte Punisher in één film leek zo'n mooie combinatie. Vooral die Punsiher, die intrigeert me ...

De extra's bieden een kijkje achter de schermen en een uitleg over S.H.I.E.L.D.

Prijs: 14,99 euro
Verschenen in april 2013
Speeltijd: 84 minuten
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment
Gemaakt door Madhouse Inc.


zondag, juni 02, 2013

Boekrecensie: Lisa Unger - Verdronken hart

Lisa Unger is een behoorlijk actieve schrijfster van thrillers. Je hoeft als fan geen jaar zonder een nieuwe Unger-titel te zitten. Het in 2012 verschenen Heartbroken is op 28 mei in Nederland verschenen als Verdronken hart. Op het boek prijkt een stempel met de aanduiding 'Koningin van de psychologische thriller' en dat slaat de spijker op zijn kop. Het verhaal in Verdronken hart wordt vanuit diverse perspectieven verteld. Het begint een beetje traag en net als je je geduld een beetje verliest met het boek, word je ineens gepakt. Ergens is die langzame opbouw vanuit de hoofdpersonages Birdie, Kate, Chelsea en Emily je toch onder de huid gaan zitten. Eng! En heerlijk. 

Birdie is de oudere eigenaresse van Heart Island, een geïsoleerde plek die je haat of lief hebt. Ze is bezig met haar gebruikelijke zwemrondje in de ochtend als ze een man denkt te zien op het privé-eiland. Is het een van de eilandgeesten?

Emily is serveerster bij The Blue Hen en zit in een destructieve relatie met nietsnut Dean, waar ze niet van kan wegkomen. Dean legt haar een plan voor, waar ze helemaal niets voor voelt, maar voor ze het weer zit ze tot over haar oren in de problemen. Kan Heart Island een oplossing zijn?

Kate is Birdie's dochter, die weer enorm opziet tegen het jaarlijke zomerverblijf op Heart Island. Haar dochter Chelsea zit midden in de gebruikelijke puberperikelen en probeert haar hippere, stoerdere en brutalere beste vriendin Lulu bij te benen. Ze voelt zich daar niet altijd erg gemakkelijk bij.

Het onheil sijpelt de voortkabbelende levens binnen, zo subtiel dat je een verontrustend gevoel krijgt, zonder te weten waardoor precies. De ontwrichte families doen hun best om te doen alsof alles prima is en de onderlinge verhoudingen uitstekend zijn. Ze zitten allemaal zo vast in dit 'doen alsof' dat ze niet meer weten hoe en of het anders kan. Iedereen heeft verwachtingen van een ander die continu teleurgesteld worden, omdat ze willen dat de ander is zoals zijzelf zijn. Elke lezer moet dit wel op de een of andere manier in zijn eigen leven herkennen of meegemaakt hebben. Wat een narigheid, die verschrikkelijke irritatie, die zo zacht begint en je het bloed onder de nagels kan halen. 

Kate, dochter Chelsea en vriendinnetje Lulu zijn aangekomen bij Heart Island. Kate's man Sean en hun zoon Brendan komen een dag later na. Het contact tussen Birdie en Kate is nooit erg goed geweest en de vileine opmerkingen van Birdie beginnen al direct. Birdie schrikt soms van zichzelf en heeft wel ergens wat spijt van wat ze zegt, maar ze weet simpelweg niet hoe ze zich anders moet opstellen. Zo krijg je nog medelijden met deze harde, koude vrouw ook.

Op Heart Island komen alle verhaallijnen samen en dan voert Unger de snelheid flink op. Met een complexe knoop weet ze alle levens door en in elkaar te vlechten. Een magistraal plot met een knallende finale volgt. Eén grote actiescene waar je hartkloppingen en zwetende handen van krijgt.

Ungers knappe plotkunsten zijn niet eens het allerbeste onderdeel in het boek. Het neerzetten van de personages met al hun onderlinge onverdraagzaamheden en kleine irritaties, terwijl ze soms heel veel van elkaar houden is geniaal. Hoe de leden van een gezin elkaar dwars kunnen zitten en pijn kunnen doen, door geen begrip voor elkaars anders-zijn te hebben is stuitend, frustrerend en levensecht. Unger mag zich met recht koningin van de psychologische thriller noemen. Verdronken hart durf ik aan te raden aan liefhebbers van alle genres, niet alleen geschikt voor de thrillerliefhebber. Kromme tenen en een kloppend hart gegarandeerd.

ISBN: 978 9400 5017 13
Uitgeverij: A.W. Bruna
Bestel hier* het boek 19,95 euro (gratis thuisbezorgd)
e-book 15,99 euro

Of kom langs bij Scholtens + de Slegte om het aan te schaffen, het gratis geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek: Nooit alleen van Loes den Hollander krijgt u er online of offline gratis bij.

*want daar werk ik...;-)