woensdag, juni 27, 2007

Er moeten boeken weg

Als ongeneeslijk bibliofiel komt soms mijn leefruimte in de problemen. In eerste instantie had ik de boeken vooral in de woonkamer staan, wat een overweldigende aanblik gaf, maar ook een volledige obstructie van doorgangswegen en een gebrek aan zitplaatsen. In een van mijn meer sociale momenten heb ik geprobeerd hier iets aan te doen, door een deel van de boeken naar de slaapkamer te slepen en een ander deel zelfs te verbannen naar de logeerkamer. Dat laatste ging me toch wel aan het hart, maar als ik de deur open laat staan en ik zo af en toe toch nog een glimps van de boeken op kan vangen, kan ik het wel aardig hebben.
Maar nu groeit de woonkamer weer dicht. De slaapkamerkast is vol, en in de logeerkamer staat alles al in dubbele rijen (wat in feite een doodzonde is). Ik heb een verhuizing gepland voor ergens in 2008 of 2009, ligt er maar net aan wanneer ik een huis vind met vooral lange muren. Tot die tijd wil ik wel erg graag mijn boeken een mooi plekje geven in huis en omdat er heel veel nieuwe, leuke boeken bijkomen, heb ik besloten een aantal van mijn minder gewaardeerde boeken te herplaatsen. Ik ga geen boeken verkopen, want dat kost me allemaal werk en gedoe, dus ik geef gewoon lekker alles weg. En omdat het gaat om vooral Nederlandstalige, oude sciencefiction en fantasy is het toch geen bagger waard. Dus nu ben ik de kasten aan het uitzoeken. Wat kan weg, wat wil ik nog echt lezen en wat bewaar ik. Drie stapels die een gek soort dansje doen, omdat elk boek wel een dozijn keer van plek wisselt. Ik heb vakantie en dacht de klus mooi te kunnen klaren in die twee vrije weken, maar er is al een halve week voorbij en ik heb vooral een bende gemaakt van de kasten.
Het is ook erg lastig om boeken weg te doen die je nog niet hebt gelezen. Ik ga echt niet alle Jack Vance-titels nog lezen (heb een hele plank vol!) en zeker niet de Fritz Leibers of de Asimovs. Dilemma's!! Ik voel me besluiteloos.
En dan ook nog: waar doe ik ze naartoe! Niet naar de Kringloop, misschien een laatste, waardeloos restje. Er is een boekenverzamelaar die ze wel wil op komen halen en zodra ik alles uitgezocht heb, mag dat ook. Een aantal mensen van mijn Leesclub (.nl) hebben hun wensenlijstjes ingeleverd, maar dat betreft veelal moderne fantasy en geen oude sf. Jammer, maar moderne fantasy heb ik vrijwel niet meer in het Nederlands. Ondertussen heb ik al wel iemand blij gemaakt met twee oude, engelse McCaffreys. Een voorzichtig beginnetje, maar dat Sinterklaas spelen voelt wel goed, dus ik ga lekker door met weggeven. Duurt natuurlijk wel eeuwen in dit tempo. Heeft mijn bezoek lekker nog even pech met rondlopen en zitten hier in huis.

Geen opmerkingen: