maandag, september 30, 2013

DVD-recensie: Star Trek into DarknessStar Trek into Darkness is het vervolg op de Star Trek-reboot uit 2009 met Chris Pine in de rol van Kapitein Kirk.

Kirk raakt net weer de leiding over de USS Enterprise kwijt, omdat hij alweer de regels aan zijn laars lapt en doet waar hij zelf zin in heeft. De lol die ze hebben tijdens het overtreden van die regels (in dit geval grijpen ze in en laten ze zich zien) krijg je vanaf de eerste seconde op je bord gegooid. Een heerlijke actiescène in een prachtig landschap, met uitzonderlijke beelden van een sterrenschip in zee, zet direct goed de maat voor de rest van de film. Een werkelijk spectaculaire opening. Als je nog even dacht koffie te halen tijdens de intro, kun je dat vergeten. Bereid je voor, want je kunt twee uur lang niet meer adem halen, een gesprekje voeren of een glas drinken halen.

Terug op Aarde krijgt Kirk de wind van voren. Hij probeert zich uiteraard nog wel uit de ellende te kletsen, maar die akelig eerlijke Vulcan Spock (Zachary Quinto) heeft al een uitvoerig en gedetailleerd verslag geschreven en ingediend. Kirk verliest zijn kapiteinstitel en zijn schip, Spock wordt ook gedegradeerd en de beide vrienden krijgen het flink aan de stok met elkaar over dit gebeuren. Spock doet regelmatig denken aan Sheldon uit The Big Bang Theory, die het allemaal wel erg vanuit zijn eigen visie bekijkt en zo ongenadig irritant kan zijn.

Als Starfleet een spoedbijeenkomst organiseert om een recente, bloederige aanslag op een stadsarchief te bespreken, vertrouwt Kirk het zaakje niet helemaal. Zijn razendsnelle actie voorkomt dat alle kapiteins en eerste officieren op hetzelfde moment het loodje leggen. Het levert hem ook opnieuw het commando over de Enterprise op. Ditmaal met de directe missie om achter de dader van de aanslag aan te gaan. Dat wil Kirk maar al te graag, alhoewel het hen wel op verboden Klingon-gebied zal brengen. Tijdens de missie komt het team voor keuzes te staan die leven of dood kunnen betekenen. Kirk en Spock staan daarin lijnrecht tegenover elkaar en lijken wel kibbelende broertjes. Ze zijn echter niet meer zo jong en naïef als in de eerste film. Ze zijn nu in staat om het belang van elkaars inzichten te waarderen en misschien eens niet zo impulsief te reageren. Zullen ze de juiste keuzes maken?De antagonist in deze film is Khan Noonien Sing, een bekende naam voor Star Trek liefhebbers, alhoewel deze twee nieuwe Star Trek films zich in een nieuwe tijdlijn afspelen, waardoor de toekomst een heel ander verloop zal nemen. Khan is een genetisch gemanipuleerde supermens, die na honderden jaren slaap is gewekt door admiraal Marcus om als wapen te dienen. De missie van de Enterprise ontspoort in een machtige confrontatie met de onverslaanbare Khan, die hen echter ook helpt en van informatie voorziet. Khan wordt gespeeld door een overtuigende Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes in de nieuwe gelijknamige tv-serie). Hij is de verrassing van de film. De knokscène tussen hem en Spock (geholpen door Uhura) is een spektakel.

Zonder het verloop te verklappen, kan ik melden dat de film een twee uur durende actiescène is, met prachtige beelden, indrukwekkende ruimteschepen en halsbrekende toeren. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet, hoewel een deel van het plot wel van tevoren in te schatten is. Dat mag de pret echter niet drukken in deze uiterst vermakelijke, grappige, visueel aantrekkelijke en spannende film. Het bonusmateriaal bestaat uit twee elementen die beide de moeite waard zijn. In ‘Enemy of my enemy’ wordt het fenomeen ‘bad guy / good guy’ besproken. Wie is wie, en kun je ook beide tegelijk zijn? In ‘Ship to ship’ wordt het filmen van een van de leukste scenes getoond. Wat een plezier moet de crew hebben gehad tijdens het hangen aan de touwen. J.J. Abrams tekende voor de regie van Star Trek into Darkness en mag van mij door met een volgende. Die overigens vast gaat komen, aangezien de Enterprise aan het einde van de film toestemming krijgt voor een vijf jaar durende onderzoeksreis.

Deze recensie zal worden gepubliceerd in de komende Holland SF

1 opmerking:

Dees zei

He...zit Benedict hierin??? toch eens kijken...thanx!