maandag, mei 24, 2010

Boekito's boekenmarkt

Vandaag was er een boekenmarkt bij Citybox. Bijna de volledige verzameling van een notoire, Groningse Boekenverzamelaar werd verkocht (althans, gepoogd). Deze man, ook wel Boekito genoemd, dreigde zijn huis uit te worden gezet als hij geen afstand zou doen van die enorme ladingen boeken. De woonstichting beoordeelde zijn inrichting als onleefbaar en brandgevaarlijk. Het werd landelijk nieuws. Hulp werd hem aangeboden, onder andere door Citybox, die de verzameling wel een half jaar gratis wilde stallen, zodat de boekenverzamelaar het eens rustig kon uitzoeken. Alleen schrokken ze wel een beetje toen de verzameling 40.000 boeken bleek te tellen, toch iets meer dan verwacht.


Dus een verkoop op Tweede Pinksterdag. Een troosteloos gebeuren op de parkeerplaats bij City Box, met een koffiestand, een haringtent, een podium met niet bekeken optredens, Frans Bauer uit de luidsprekers en een demonstratie van een Groningse vechtsportschool (nee, niet Martijn). Wat er in dozen uitgestald stond, telde niet meer dan 5000 boeken op zijn meest. Daarbij zaten best veel Zweedse, Hongaarse en anderstalige boeken. Niet iets dat je op zo'n marktje kwijt gaat raken, leek mij. De boeken waren met stof en al uitgestald. Wij scoorden voor een tientje:

Het Oude Voor-Indie (Parool/Life-reeks)

Het Oude Japan (Parool/Life-reeks)

De Middeleeuwen (Parool/Life-reeks)

Het Oude Rome (Parool/Life-reeks)

De Renaissance (Parool/Life-reeks)

Noord-Amerikaanse Indianensprookjes

Meesters der Zweedse vertelkunst

Meesters der Deense vertelkunst

Meesters der Japanse vertelkunst

Meesters der Russische vertelkunst

Zandlopers - Verhalen en gedichten over tijdsbeleving uit alle windstreken (eigenlijk een beetje een idioot boek)

Mexican and Central Amercian Mythology

Almuneda Grandes - Voorbeeldige vrouwen

Verhalen uit India

Wat me wel een beetje zorgen baart: waar zijn MIJN boeken over 30 a 40 jaar? We lopen samen nu al tegen de 4000 boeken, gaat dan zo door op zijn we al verzadigd en wordt er slechts zo nu en dan iets vervangen? Of heb ik nu vanmiddag een literaire kringloop gestart en sta ik straks ook achter kraampjes vol boeken euro's te innen?
En zijn boeken niet eigenlijk gewoon om te lezen, eenmalig? Kan ik niet gewoon tevreden zijn met biebboeken en thuis alleen een woordenboek neerzetten. Alhoewel, dat is ook overbodig met een internetaansluiting. Het zou enorm schelen in een verhuizing.

Geen opmerkingen: