zaterdag, augustus 24, 2013

Julie Kibler – Kom naar huis



De bijna negentigjarige Isabelle heeft een hekel aan vliegen, en vraagt haar kapster Dorrie om haar naar een belangrijke begrafenis te rijden. De twee erg verschillende dames, de een blank, de ander zwart, oud en jong, klant en kapster, zijn dagen non-stop in elkaars gezelschap en leren elkaar goed kennen. Dorrie zit met een puberzoon die van het rechte pad dreigt te dwalen en een nieuwe liefde, die ze niet durft te vertrouwen. Haar ervaringen met mannen zijn slecht en deze man lijkt de prins op het witte paard te zijn. Te goed om waar te kunnen zijn. Ze kan het goed gebruiken een paar dagen ertussenuit te zijn. Dat hun reis zo intens zou zijn, had ze niet verwacht. Dorrie krijgt in etappes juffrouw Isabelle’s verhaal te horen.


Ruim zeventig jaar eerder is Isabelle een jonge vrouw, nog net niet volwassen. Ze leest graag, heeft een geweldige vader, maar twee pesterige broers en een ontevreden moeder. De familie heeft een zwarte familie in dienst, moeder Cora is huishoudster, dochter Nell helpt in huis en zoon Robert komt zo nu en dan langs voor de zwaardere klussen. Isabelle speelde als kind veel met Nell en Robert was dan altijd in de buurt om op zijn kleine zusje te letten. Isabelle’s interesse in Robert verandert van aard als ze een aantal spannende momenten beleven en zij hem anders gaat zien. Een naïeve verliefdheid volgt, een verliefdheid die geen toekomst heeft. Isabelle en Robert maken een gevaarlijke beslissing, die ingrijpende gevolgen heeft.

‘Kom naar huis’ begint met een voortkabbelend tempo’tje waar je nog niet erg van in de stress schiet. De norse en afstandelijke juffrouw Isabelle is niet direct een persoon waar je veel compassie voor voelt. Maar de jonge Isabelle is een innemend, intelligent, eerlijk en lief meisje. Tijdens het lezen heb je amper door dat die twee Isabelles dezelfde persoon zijn. Gedurende de autorit vertelt juffrouw Isabelle haar verhaal aan Dorrie. Het trekt je dieper en dieper mee, totdat je niet meer kunt stoppen met lezen, alleen even een nieuw zakdoekje kunt pakken om verder mee te deppen. Het breekt je hart in duizend stukken, maar het is ook zo mooi en puur. Een geweldige leeservaring.

Journaliste Julie Kibler brengt met deze prachtige liefdesgeschiedenis een geweldig debuut voort. Het wordt aangeraden voor lezers van ‘Een keukenmeidenroman’. Die vergelijking ligt voor de hand. Ik durf het aan te raden aan iedereen die een fijn vakantieboek zoekt, graag familiegeschiedenissen leest, het liefst over mooie liefdes leest en de rest van de wereld. Ik kijk nu al uit naar Kiblers volgende boek. 

Geen opmerkingen: