woensdag, augustus 28, 2013

Lara Adrian - TessTess is het tweede deel in de Middernachtreeks van Lara Adrian. De serie draait om een groep krijgers, die al honderden jaren onontdekt tussen de mensen leeft. Ze voeden zich met mensenbloed, en zijn dus een soort vampiers, maar hun oorsprong ligt in een buitenaardse voorouder. In elk deel vind je het romantische verhaal van één van de krijgers en zijn voorbestemde Stamvrouw, een menselijke vrouw met een specifieke moedervlek en een vreemde gave. In Gabrielle, het eerste deel van de Middernachtboeken, vinden Gabrielle en Lucan het geluk. Het is niet lastig te raden wie in dit deel de hoofdrol speelt, Tess dus. Zij laat de dierlijk aantrekkelijke Dante voor haar vallen.

Tess is dierenarts met een eigen kleine praktijk in een arme buurt. Ze kan haar klanten weinig rekenen en dat is zich aan het wreken op de gezondheid van haar bedrijf. Haar ex-vriend Ben komt ook nog eens af en toe met een gered (lees: gestolen) wild dier langs, die zij moet opknappen voordat het naar een betere bestemming kan worden gebracht. In een van de eerste scenes komt Ben met een Bengaalse tijger langs. Daarvan schoten mijn wenkbrauwen een beetje de lucht in, want zo’n tijgertje is best groot en eng. Maar van deze waren de klauwen en hoektanden getrokken en hij bleek bovendien erg zwak en erg lief. Vooruit, dat geloven we even voor het gemak. Tess moet lang doorwerken die dag en is nog tot diep in de avond in haar praktijk. Dan hoort ze geluiden in haar magazijn …

De zwaargewonde Dante is haar praktijk binnengedrongen en heeft bloed nodig om zijn wonden te kunnen genezen. Deze eerste ontmoeting tussen de toekomstige geliefden is een wederzijds onprettige aanvaring, aangezien Tess gedwongen een liter bloed moet inleveren en vervolgens haar geheugen gewist krijg en Dante van haar een enorme verdovingsspuit (bedoeld voor de tijger) in zijn achterwerk geprikt krijgt. Dante is dubbel de klos, omdat hij tijdens het bloed drinken het merkteken op Tess’ hand ziet, ze is een Stamvrouw. Als je van een Stamvrouw drinkt, ben je definitief aan haar gelinkt, dus hij is aardig de klos.

Dit onfortuinlijke gebeuren heeft dus vergaande gevolgen. Alles wordt nog erger wanneer blijkt dat er een drug op de markt is waardoor gezonde vampiers veranderen in Muiters, woestelingen die niet alleen bloed drinken, maar ook hun slachtoffers zonder pardon ombrengen. Dante moet uit gaan zoeken waar deze drug vandaan komt. Ex-vriend Ben komt weer in beeld.

‘Tess’ is geen ingewikkeld verhaal, het plot draait niet veel rondjes en de conclusie is van een enorm eind al wel zichtbaar. Toch lees je dit 300 pagina’s tellende boek in één leessessie uit. De personages zijn niet heel erg driedimensionaal, maar Dante en de andere krijgers zijn wel het ultieme mannelijke sekssymbool. Ze zijn allemaal levensgevaarlijk, enorm groot, dierlijk aantrekkelijk en woest. Het grappige is dat ze in het contact met hun geliefde een overtuigende metroseksueel zijn, met veel gevoel voor haar behoeften en een enorm inzicht in het vrouwelijke brein. De seks in het boek is kort, maar altijd bevredigend voor beide partijen. Het maakt dit boek stiekem heel leesbaar. Wie wil niet een twee meter lange, één meter brede alleskunner met een volledig begrip voor al je vrouwelijke wensen?

Mijn grootste bezwaar was dat op het einde niet wordt verklaard waar hondje Harvard is gebleven. Maar dat zal een tic van mij zijn.

Deze reeks valt onder de noemer paranormale romance. Niet te verwarren met het robuustere Dark Fantasy of Urban Fantasy of het van American Book Centre geleende Dark Chick Phantasy (jaja, met ph). In die subgenres is de hoofdpersoon meestal een vrouw die zich bijzonder goed kan redden en zelf in het leer is gehuld.

Het derde deel in deze reeks is ook al uit in het Nederlands: Elise. In november volgt deel vier: Dylan en in februari 2014 deel vijf: Renata. In het Engels zijn er al elf delen, dus we kunnen nog even voort. 

Geen opmerkingen: