woensdag, januari 15, 2014

Boekrecensie: Benjamin Constable – De drie levens van Tomomi IshikawaAlweer een bijzonder geslaagde debuutroman, het uit het Engels vertaalde ‘De drie levens van Tomomi Ishikawa’ van Benjamin Constable. Waar komen die briljante debuten toch telkens weer vandaan? 

Benjamin Constable krijgt in maart 2007 een brief van zijn goede vriendin Tomomi Ishikawa, oftewel Vlinder. Ze schrijft dat ze zelfmoord heeft gepleegd, althans, na het schrijven en persoonlijk afleveren van deze brief. Hij is volledig overrompeld, probeert haar te bellen en gaat dan naar haar appartement om te ontdekken of het waar is dat Vlinder dood is. Haar appartement is leeg, wel vindt hij weer een briefje van haar met de mededeling dat hij haar laptop erft en de rest van haar spullen door iemand anders zullen worden opgeruimd. Ben is volkomen in de war en had dit nooit zien aankomen, maar volgt toch maar de instructies. Thuis slaat hij de laptop open en ontdekt hij mappen vol foto’s en teksten. De een nog cryptischer dan de ander. 

Vlinder stuurt Ben via de teksten naar verstopte pakjes en brieven dwars door Parijs heen. Ben heeft geen idee wat het doel van de speurtocht is, maar blijft de aanwijzingen volgen. Hij wil ontdekken wat er met Vlinder is gebeurd en bovendien vermaakt de puzzel hem. Als Vlinders aanwijzingen hem naar New York sturen, gehoorzaamt hij. Hij ontmoet er Beatrice, een willekeurige voorbijganger op straat. Of lijkt dat maar zo? In New York wordt de speurtocht steeds vreemder. Vlinder schrijft in haar verstopte brieven over moorden die ze gepleegd zou hebben. Is het echt? Wie was Vlinder eigenlijk, kende hij haar wel echt zo goed als hij dacht? 

Een driehonderd bladzijden lange puzzel, dat is ‘De drie levens van Tomomi Ishikawa’. “Een raadselachtige en aangrijpende roman”, staat op de cover. Raadselachtig is de roman zeker. Er zitten honderden kleine aanwijzingen in de teksten. Allerlei betekenisvolle onderwerpen blijven terugkomen, waardoor je ontzettend gaat zoeken naar duiding. Waarom is die pen zo belangrijk, wat is er met de tijd ‘tien voor half vier’, is yoghurt belangrijk? Is het nou echt toeval dat hij Dante gaat lezen? Ja, nee, natuurlijk niet. Alles betekent iets, in dit boek. Wat zal Ben vinden aan het einde van zijn bizarre speurtocht? Het is een enorm complex raadsel waarin de steden Parijs en New York hoofdrollen spelen. Maar naast dit raadsel is het ook het levensverhaal van het Japanse meisje Tomomi Ishikawa, het verhaal van een bijzondere vriendschap en het verhaal van het ontstaan van een boek.

‘De drie levens van Tomomi Ishikawa’ is een bijzonder boek van toon, prachtig geschreven, intelligent in elkaar geschoven met een geweldige scene op bladzijde 26. Benjamin Constable creëerde de lichtvoetige en zeer duistere Vlinder, waar je helemaal geen vat op krijgt. Een tikje absurd is het boek zeker, mede dankzij Bens imaginaire kat Kat. Er is geen noodzaak om liefhebber te zijn van puzzels en raadsels, want alhoewel dit boek een grote speurtocht is, is dat slechts de vorm waarin het verhaal gegoten wordt. Als je er geen probleem mee hebt nog geen drie woorden vooruit te kunnen denken en je je gewoon mee durft laten te voeren door het verhaal, is dit een absolute aanrader. Een krachtige verbeelding hebben heeft wel een lichte voorkeur, omdat je anders wellicht de sfeervolle diepte in het boek mist. Of, de diepte die je zelf meent te hebben ontdekt. Deze roman is een toverbal, elke lezer zal er een andere kleur in vinden.

Van Benjamin Constable hoop ik nog heel veel te horen. Hij schijnt alweer een nieuw boek te hebben geschreven, maar dat is nog niet in een definitieve vorm. Het leeft voorlopig onder de titel ‘Love and Inventions of Abbas Ibn Firnas’.

Ja, ga dit lezen! Heel bijzonder  en uniek debuut, met een heerlijke stijl. Laat je meetrekken uit je dagelijkse werkelijkheid en beleef een ontroerend en mysterieus avontuur. 

Geen opmerkingen: