zondag, juni 02, 2013

Boekrecensie: Lisa Unger - Verdronken hart

Lisa Unger is een behoorlijk actieve schrijfster van thrillers. Je hoeft als fan geen jaar zonder een nieuwe Unger-titel te zitten. Het in 2012 verschenen Heartbroken is op 28 mei in Nederland verschenen als Verdronken hart. Op het boek prijkt een stempel met de aanduiding 'Koningin van de psychologische thriller' en dat slaat de spijker op zijn kop. Het verhaal in Verdronken hart wordt vanuit diverse perspectieven verteld. Het begint een beetje traag en net als je je geduld een beetje verliest met het boek, word je ineens gepakt. Ergens is die langzame opbouw vanuit de hoofdpersonages Birdie, Kate, Chelsea en Emily je toch onder de huid gaan zitten. Eng! En heerlijk. 

Birdie is de oudere eigenaresse van Heart Island, een geïsoleerde plek die je haat of lief hebt. Ze is bezig met haar gebruikelijke zwemrondje in de ochtend als ze een man denkt te zien op het privé-eiland. Is het een van de eilandgeesten?

Emily is serveerster bij The Blue Hen en zit in een destructieve relatie met nietsnut Dean, waar ze niet van kan wegkomen. Dean legt haar een plan voor, waar ze helemaal niets voor voelt, maar voor ze het weer zit ze tot over haar oren in de problemen. Kan Heart Island een oplossing zijn?

Kate is Birdie's dochter, die weer enorm opziet tegen het jaarlijke zomerverblijf op Heart Island. Haar dochter Chelsea zit midden in de gebruikelijke puberperikelen en probeert haar hippere, stoerdere en brutalere beste vriendin Lulu bij te benen. Ze voelt zich daar niet altijd erg gemakkelijk bij.

Het onheil sijpelt de voortkabbelende levens binnen, zo subtiel dat je een verontrustend gevoel krijgt, zonder te weten waardoor precies. De ontwrichte families doen hun best om te doen alsof alles prima is en de onderlinge verhoudingen uitstekend zijn. Ze zitten allemaal zo vast in dit 'doen alsof' dat ze niet meer weten hoe en of het anders kan. Iedereen heeft verwachtingen van een ander die continu teleurgesteld worden, omdat ze willen dat de ander is zoals zijzelf zijn. Elke lezer moet dit wel op de een of andere manier in zijn eigen leven herkennen of meegemaakt hebben. Wat een narigheid, die verschrikkelijke irritatie, die zo zacht begint en je het bloed onder de nagels kan halen. 

Kate, dochter Chelsea en vriendinnetje Lulu zijn aangekomen bij Heart Island. Kate's man Sean en hun zoon Brendan komen een dag later na. Het contact tussen Birdie en Kate is nooit erg goed geweest en de vileine opmerkingen van Birdie beginnen al direct. Birdie schrikt soms van zichzelf en heeft wel ergens wat spijt van wat ze zegt, maar ze weet simpelweg niet hoe ze zich anders moet opstellen. Zo krijg je nog medelijden met deze harde, koude vrouw ook.

Op Heart Island komen alle verhaallijnen samen en dan voert Unger de snelheid flink op. Met een complexe knoop weet ze alle levens door en in elkaar te vlechten. Een magistraal plot met een knallende finale volgt. Eén grote actiescene waar je hartkloppingen en zwetende handen van krijgt.

Ungers knappe plotkunsten zijn niet eens het allerbeste onderdeel in het boek. Het neerzetten van de personages met al hun onderlinge onverdraagzaamheden en kleine irritaties, terwijl ze soms heel veel van elkaar houden is geniaal. Hoe de leden van een gezin elkaar dwars kunnen zitten en pijn kunnen doen, door geen begrip voor elkaars anders-zijn te hebben is stuitend, frustrerend en levensecht. Unger mag zich met recht koningin van de psychologische thriller noemen. Verdronken hart durf ik aan te raden aan liefhebbers van alle genres, niet alleen geschikt voor de thrillerliefhebber. Kromme tenen en een kloppend hart gegarandeerd.

ISBN: 978 9400 5017 13
Uitgeverij: A.W. Bruna
Bestel hier* het boek 19,95 euro (gratis thuisbezorgd)
e-book 15,99 euro

Of kom langs bij Scholtens + de Slegte om het aan te schaffen, het gratis geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek: Nooit alleen van Loes den Hollander krijgt u er online of offline gratis bij.

*want daar werk ik...;-)

Geen opmerkingen: